No products

STELL AV BUNAD

Kjærlighet for norsk tradisjon

KJÆRLIGHET FOR NORSK TRADISJON

Bunader Oslo er en av Norges største leverandører av bunader og tilbehør. Vi har over 25 års erfaring. Og her vil dele noen tips om hvordan du vedlikeholder din bunad, bunadsskjorte, forkle, sjal og sølvsmykkene på best mulig måte.

ARS GARANTI

10

VAR PRODUKSJøN

 • Alle stoff som kommer fra Krivi produseres på Tingvoll, Nordmøre
 • Den mest komplette leverandør av tekstiler til bunad
 • Vi gir 10-års garanti på fabrikkasjonsfeil på våre linkvaliteter
 • Solid kompetanse
 • Miljøfyrtårnsbedrift
BUNADSKJORTE
Stakk & Vest
Forkle & SJal
Sølv
FLEKKFJERNINGSGUIDE
OPPBEVARING
HERREBUNAD
BUNADSKJORTE

For å ta godt vare på en bunad som går i arv, er det viktig å behandle den på riktig måte. Hvis du ved et uhell får leppestift på skjorten eller søler kaffe på stakken, bør du forsiktig fjerne flekkene med en klut fuktet i mild såpe og lunkent vann. Unngå å gni eller skrubbe for hardt, da dette kan skade stoffet. For å beskytte bunaden mot møll under oppbevaring, kan du pakke den inn i en tett pose eller eske, og legge i noen sedertreballer eller lavendelposer. Oppbevar bunaden på et tørt og mørkt sted, da fuktighet og sollys kan skade stoffet over tid. Generelt sett er det viktig å behandle bunaden forsiktig og unngå unødig slitasje. Prøv å unngå å bruke den i regnvær eller på steder med mye søl, og vask den kun når det er nødvendig. Når du vasker bunaden, bør du følge vaskeanvisningen nøye og bruke et mildt vaskemiddel som er egnet for ull og silke. Husk at en bunad er et verdifullt og unikt plagg som kan vare i mange generasjoner hvis den blir behandlet på riktig måte. Ta godt vare på den, og den vil gi deg glede og stolthet i mange år fremover.

 • For å levere ytterste kvalitet av bunadsskjorter har vi vaølgt seriøse aktører som blandt annet Krivi for levering av stoffet.
 • Ved rødvinsflekk la lunket vann renne gjennom så kjapt som mulig, gni på litt salt forsiktig til vinen blir obeserbert.
 • Skyll bort i iskaldt vann.b (ha hvitvin på rødvinen er også et godt kjærringråd)
 • Husk alltid å bruke vaskepose til skjorte med broderier når du vasker skjorten for feks. svette og deodorant flekker i maskinen på et skjorteprogram (finvask).
 • Unngå tørketrommel.
 • Miljøfyrtårnsbedrift

Når det kommer til å ta vare på en bunadskjorte som går i arv, er det viktig å behandle den på riktig måte.En bunadsjorte er en tradisjonell skjorte som brukes til bunad, som er en nasjonaldrakt fra Norge. En typisk bunadsjorte er hvit eller off-white, har lange ermer og et brodert mønster langs kanten av halsen og ermene. Det finnes mange forskjellige varianter av bunadsjorter avhengig av hvilken type bunad du har. Noen bunadsjorter er også dekorert med sølvknapper og andre detaljer. For å ta vare på en bunadsjorte er det viktig å følge finvask anvisningen nøye, da noen materialer kan krympe eller miste formen hvis de vaskes feil. Det kan også være lurt å oppbevare bunadsjorten hengende på en kleshenger eller brettes forsiktig sammen og legges i en bunadspose for å unngå rynker og skader.

Stakk & Vest

All behandling vil påvirke bunadstoffet. Derfor anbefales det å stryke bunadstoffet på vrangsiden. Bruk et lett fuktet kjøkkenhåndkle når du stryker med strykejern. Ikke bruk strykejern direkte på bunaden da stoffet kan bli litt blankt. Vi anbefaler ikke å bruke damp på strykejernet. Fuktigheten i håndkledet skal fordampes inn i bunadsstoffet så det blir glatt. Bunaden børstes forsiktig i en retning først. Om det er litt nupper på overflaten kan dette fjernes med en nuppemaskin, eller det kan plukkes av forsiktig for hånd. Det er viktig å behandle hele bunaden likt, men broderidelen strykes lettere sånn at det ikke blir flatt. Heng til slutt bunaden på et kjølig rom til lufting. Da holder også bunaden seg best mulig før bruk. Vi anbefaler rens av bunad, men sørg for å velge et renseri som har kompetanse på bunad.

 • List Two 1
 • List Two 2
 • List Two 3

Text Two Two

Forkle & SJal

Forkle leveres i ulike kvaliteter. Derfor skal hvert forkle behandles ut fra hvilken stoffkvalitet det kommer i. Lin og bomullsforkle skal behandles på samme måte som lin og bomullsskjorter for eksempel. Forkle leveres i: - Ull -Silke -Bomull - Mohair - Bomull - Lin - Silke Likevel kan vi anbefale hos alle: - Stryking på vrangside. - Forkle med broderi bør ha lett stryking over selve broderiet. - Vi anbefaler rens av forkle, men sørg for å velge et renseri som har kompetanse på bunad. Silkesjal: - Håndvask eller rens - Ikke vri - tørkes flatt - Stryking med svak varme

 • List Three 1
 • List Three 2

Text Three Two

Sølv

Det er ikke bare bunaden din som trenger riktig behandling. Bunadssølvet spiller også en stor rolle, og her er det også litt å tenke på. Etter bruk bør du se over og tørke av evt. smuss og rusk med en pusseklut. Deretter skal sølvet oppevares: Mørkt, tørt, lufttett og i en syrefri pose. Bruk aldri gummistrikk sammen med sølvet siden det inneholder svovel og skaper oksidering som skaper stygge flekker på sølvet. Selv om man gjør alt riktig, vil det med tiden trenge å behandles for å bli så blankt som mulig. Sånn gjør du: - Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråpar Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. - La sølvet ligge oppi i ca. 10-15 minutter, før du vasker det forsiktig med en liten kost (f.eks. tannkost). - Vask av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at det er helt tørt. Da unngår du matte flekker på bunadsølvet.

 • List Four 1
 • List Four 2
 • List Four 3
 • List Four 4
 • List Four 5
 • List Four 6

Text Four Two

FLEKKFJERNINGSGUIDE

Flekker fjernes så fort som mulig. Prøv å sug opp flekken med å trykke på den med et hvitt tørkepapir/serviett eller fuktig fille, aldri gni. Vet du ikke hva flekken er, forsøk med kaldt/lunket vann. Går ikke dette prøv zalovann/sprit ol. Leppestift: Bruk flekkfjerningsmiddel for fett (eks. Zalo) Is: Lunket vann tilsatt biologisk bløtleggingsmiddel. Treterpentin. Deretter ammoniakkoppløsning. Sjokolade: Varmt vann og flekkfjerningsmiddel som fjerner fett. Oppkast: Rent varmt vann. Brus og mineralvann: Varmt vann. Tusjpenn: Ren alkohol. Vin: Om annet absorberende stoff ikke er tilgjengelig, kan potetmel eller salt brukes. Deretter varmt vann og gjenta til flekken er borte. Sot: Støvsuger. Deretter flekkfjerningsmiddel for fett, og gjenta. Kaffe: Ammoniakk, såpe og lunket vann. Om nødvendig, bruk fettfjerner.

 • List Five 1

Text Five Two

OPPBEVARING

Bunadpose i naturfiber anbefales, gjerne i stoff som bomullslerret. Pass på at posen dekker hele bunaden, så ikke møllen kommer seg inn noen plass. Pass på at det ikke er noe fukt igjen i bunaden når den henges bort. Heng gjerne bunaden ut i frisk luft før den henges bort, da fjernes eventuell lukt og fukt. Dersom du uheldigvis skulle få møll i bunaden, rist den godt, og frys den over natten for å drepe eventuelle egg som sitter igjen. Deretter børster og rister du den igjen. Skjorten bør ikke henge. Skjorter som er av bomull eller lin angripes ikke av møll. Har du silkeskjorte bør denne ligge i en bomullspose eller gammelt putevar, da møllen spiser silke.

 • List Six 1
 • List Six 2
 • List Six 3
 • List Six 4
 • List Six 5

Text Six Two

HERREBUNAD

Heng inn bukse, vest og jakke. Buksen henges over tverrstaget med halstørkle, strømpebånd og bukseseler. Ullstrømper kan også legges i bunn av posen, så har man alt samlet på et sted.

Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /customers/9/6/d/cr387pih3/webroots/r502193/wp-content/themes/bunad/template-care.php on line 117