No products
Map

Møre og Romsdal

Fylket er delt i tre områder: Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Det er mange ulike bunader i bruk i fylket, med forskjellig tilknytning til det gamle folkedraktmaterialet. De første broderte bunadene kom i bruk allerede tidlig på 1900-tallet. Hulda Garborg var kjent med deler av draktskikken i disse områdene.

Rekonstruert Kvinnebunad fra Sunnmøre

Kvinnebunader fra Sunnmøre : Hjørundfjord,  Norddal,  Skodje, Stranda,  Sykkylven I, II,  Ørskog

Kvinnebunad fra Søre Sunnmøre

Kvinnebunad fra Vigra

Kvinnebunad fra Ørsta

Rekonstruert Kvinnebunad fra Romsdal

Rutastakk fra Romsdal

Kvinnebunader fra Romsdal :

Bolsøybunaden

Malobunaden

Rødvenbunaden

Vågstrandbunaden

Kvinnebunad fra Nordmøre

Kvinnebunad fra Rindal

Kvinnebunad fra Aure og Hemne

Bla ned

På Nordmøre har de arbeidet videre med den samme kvinnebunaden, og den har gjennomgått flere endringer og revisjoner, slik at den i dag framstår som en historisk korrekt rekonstruksjon av draktskikken fra en periode på 1800-tallet. I Romsdal situasjonen er nokså lik. De broderte kvinnebunadene har vært i produksjon siden tidlig på 1900-tallet, og er det fortsatt. På Sunnmøre finner det et stort utvalg av broderte kvinnebunader. De er alle komponert med utgangspunkt i enkelte broderte elementer i den tradisjonelle draktikken, uten å være nøyaktig kopiert av folkedraktikken i noen bestemt.

Nordmøre

Det som skiller bunadene fra Søre SUNNMØRE og VIGRA fra de andre broderte bunadene på Sunnmøre, er først og fremst livet. Her er livet i andre materialer enn resten av bunaden, og fasongen på livet er også annerledes. Skillet mellom variantene fra Søre Sunnmøre og Vigra, er forkleet.