Oppbevaring / stell

Oppbevaring og stell av bunad

Bunaden oppbevares best i en bunadspose i pustende materiale. Brukes pose som ikke puster, kan man få jordslag på bunaden.

Vår egenutviklede bunadspose tilfredsstiller de strengeste krav, samtidig er den en av de rimeligste på markedet. Den er din for 350 kroner.

De fleste bunader er i ull og klarer seg veldig lenge uten rensing. Tørre flekker kan ofte bare gnis forsiktig og deretter børstes bort. Gå over bunaden og fjern evt flekker etter hver gangs bruk, det er alltid lettere å fjerne flekker når de er nye og man husker hva flekken er. Litt lunkent vann på en ren klut kan også gjøre underverker, men ikke gni så det blir skjolder.

Skal bunaden renses, bruk et renseri med «bunadskompetanse». Husk å ta av sølvhekter, sølvknapper, veskelås etc før rens, mens innvendige hekter kan sitte på bunaden.
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har laget en «Bunads-ABC» med bl.a. flekkfjerningsguide for ullstoff og mange andre nyttige tips som du kan lese her

Husk at kroppen endrer seg med årene, og har man hatt bunaden siden «ungdommen» er det kanskje på tide med en justering? Mange finner ut av nettopp dette kvelden før bunaden skal brukes, og da er det for sent å få gjort noe med problemet. Husk at en bunad som sitter riktig kan være avgjørende for selvfølelsen… .Stell av bunadskjorte

Det er viktig at bunadsskjorten ikke oppbevares hengende, siden dette gir økt slitasje på skulderpartiet. Bruk heller en skjortepose til oppbevaring, da er den også beskyttet mot støv og skitt.

Skjorten bør vaskes etter hver gangs bruk, og legges bort ustrøket i skjorteposen, hvis ikke kan den gulne.

Vi anbefaler at broderte bunadsskjorter  vaskes for hånd med et nøytralt vaskemiddel, f.eks Milo. Ikke bruk skyllemiddel/tøymykner i skyllevannet. Skjorten kan evt. kjøres på lettsentrifugering for å få ut det meste av vannet før den henges til tørk. Brukes for høy sentrifugeringshastighet kan lin-fibrene brekke, og skjorten blir vanskeligere å stryke.

Dagens vaskemaskiner har så mange valgmuligheter at en del allikevel velger å vaske skjorten sin i maskin. Husk bare å ta hensyn til det «svakeste leddet», nemlig broderiet.  Skjorten bør derfor ikke vaskes på høyere temperatur enn 40 grader på finvask/ullvugge etc, og gjerne i en vaskepose. Husk også her å sjekk hastigheten på sentrifugeringen.


De fleste har i dag så gode strykejern at stryking av lin går veldig greit. Stryk skjorten et par dager før den skal brukes. Da rekker linen å tørke skikkelig etter strykingen, og skjorten blir ikke like fort skrukkete.
Ikke ha for varmt jern, men bruk gjerne godt med damp. Noen skjorter trenger også et par omganger med stivelse (f.eks Stiff som kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker). Skjorteermene skal strykes uten brett.

Vi har god erfaring med Vanish Crystal White for å få gulnede linskjorter hvite igjen, og for å få bort gjenstridige flekker. Dette gjelder skjorter med både hvitt og farget broderi.
Klor må aldri brukes for å fjerne flekker eller bleke skjorten da det bryter ned lin-fibrene.Stell av bunadsølv

Mange er opptatt av at bunadsskjorten er nystrøket og skoene pusset til den store dagen, men «glemmer» dessverre ofte å ta seg tid til å gå over bunadssølvet….

Med lunkent vann tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann, og en liten myk børste kan man lett rense bunadssølvet selv. La sølvet ligge noen minutter i blandingen før det forsiktig vaskes med børsten, og skyll så godt med rent, varmt vann. Tørk først lett med en myk klut, før det blåses helt tørt med en hårføner, da unngås vannmerker på sølvet. Husk at sølvet må være helt tørt før det pakkes bort.

Gjør man det til en vane å tørke over sølvet med en pusseklut før bruk, stiller man alltid med blankt og fint bunadssølv. I tillegg går pussejobben så mye raskere enn ved «skippertak-metoden» hvor sølvet kanskje ikke har vært pusset på mange år.

Sølvknapper pusses enkelt ved hjelp av et laminert pussebrett som føres under knappen for å beskytte bunadsstoffet mot pussekluten. Vi anbefaler ikke de forskjellige dyppevæskene som er å få kjøpt, disse er ofte så sterke at oksideringen, forgyllingen og glansen på bunadssølvet skades.  Sølvkremer kan ofte etterlate rester som er vanskelige å få helt bort, avhengig av type bunadssølv.

Etter noen år kan bunadssølvet leveres inn til f.eks. en lokal bunadsbutikk eller gullsmed for en grundigere oppussing. Sølvet vil da bli like blankt og fint som når det var nytt…
Riktig oppbevaring er også viktig for at sølvet skal holde seg pent. Det beste er å pakke det bort i syrefrie plastposer/lynlåsposer. La det ligge tørt og mørkt, og pass på at det ikke kommer luft til.  Unngå å bruke gummistrikker, da gummi inneholder svovel som gjør at sølvet kan få stygge flekker.
Knapper som er sydd fast på bunaden, kan surres inn i plastfolie for at minst mulig luft skal slippe til.


DB query error.
Please try later.