Valdresbunad
Pris kr 21.500,-
inkl. jakke, bukse,vest og skjorte. Strømper,hosebånd og sølv kommer i tillegg.
Valdresbunad
VALDRES herrebunad har jakken i sort klede som er kantet med sort eller brun fløyel. Den har ståkrage og nedbrettede slag. Vesten er i rutet stoff, det er flere varianter å velge mellom. Det brukes både nikkers og lange bukser til bunaden, begge er såkalte klaffebukser som lukkes med klaff foran. Skjorte i bomull eller lin, med og uten broderi. Som hodeplagg kan en sort filthatt med rund pull brukes, i tillegg til silkeskjerf i halsen. Det brukes hvite, mønsterstrikkede ullstrømper som holdes oppe av flerfargede hosebånd. Sølvet er oksidert.
Mannsbunad fra Valdres med svart trøye

Bunaden med svart trøye er den mannsbunaden som har vært i bruk lengst i valdres. På1960-tallet ble en egen bunadnemnd nedsatt for å utarbeide en mannsbunad for Valdres, og den bunaden ble satt i produksjon i 1962. Den er senere revidert for å få den i bedre samsvar med originalmaterialet. Det finnes derfor i dag litt ulike modeller for denne bunaden.

Eirik Fossbråten var formann for nemnda som arbeidet fram bunaden fra 1960-tallet. Heimen Husflid leget mønstrer og tegnet opp bunaden, og skredder Kolbjørn Børselien sydde prøvebunaden. Midt på 1980-tallet tok Valdres bunadnemnd initiativ til en revisjon av bunaden for å få bedre samsvar med originalmaterialet. Materialer og søm ble justert, og nye mønstre ble tegnet. Bunaden framstår i dag som en rekonstruksjon i samsvar med Bunad- og folkedraktrådets prinsipper, men den er ikke lagt fram for endelig uttalelse fra rådet.

Korte trøyer kom i bruk i Valdres på begynnelsen av 1800-tallet og utviklet seg gradvis til den trøyetypen som danner utgangspunktet for denne bunaden. Til denne trøya ble også langbuksa tatt i bruk, og den erstatter etter hvert knebuksa. I denne perioden hadde langbuksa (spjeldbroke) bred bukseklaff. Til arbeidsbruk om sommeren ble også den lyse knebuksa i skinn brukt, men det er usikkert om slike ble brukt til høytidsklær. til disse trøyene hørte vester i ulike rutete ullstoff. Slike stoff ble moderne i moteperioden som kalles nyrokokko, midt på 1800-tallet. Vi finne igjen samme rutestoff i kvinnenes rutastakk.

Også før bunaden fra 1962 ble lansert, ble det laget slutt-trøyebunader i Valdres. Disse kunne veriere etter hvilke skreddere som sydde dem, og de hadde mye felles med andre mannsbunader omkring i landet, med svart trøye, vest og bukse. Det er imidlertid den reviderte bunaden fra 1980-tallet som presenteres i det følgende.

DRAKTDELER.

TRØYE: Trøya blir sydd av svart vadmel kantet med svart eller brunsvart fløyel. Det er også fløyel på slagene og på ermeoppbretten. Trøya kneppes ikke. De 12 sølv-, tinn- eller messingknappene, en rad på hver side, er kun dekorative. Trøya har ståkrage og nedbrettede slag. To sølv-, tinn- eller messingknapper sitter nederst på ermene. Denne rekonstruerte trøya fra 1980-tallet er en kopi av ei trøye fra 1860-70, fra Søre Garli i Nord-Aurdal. Original trøye er privat eie.
VEST: Vesten er midjekort. den er dobbelspnet med 12 knapper i sølv, messing eller tinn. Det brukes rutete stoff i vesten. Det finnes i Valdres en rekke fargerike rutemønstre å velge mellom. Vesten er foret foran, mens ryggen er i svart vadmel eller ubleket linstoff. Snittmønstret er kopiert fra en vest fra gården Øvre semeleng i Vestre Slidre. Denne vesten er privat eie.
SKJORTE: Skjorta syes helst av bomull og ble tradisjonellt brukt uten broderi. Til bunaden brukes skjorter både med og uten broderi.
BUKSE: Det er to typer bukser som kan brukes til denne bunaden ; enten knebukse eller langbukse. Begge ble sydd i svart vadmel og etter revideringen har buksa fått bred klaff.STRØMPER OG STRØMPEBÅND: Det er bavart flere par gamle strømper fra Valdres, og ett av mønstrene har har vært utgangspunkt for strømpene til flere bunader. Dette mønsteret brukes også til denne bunaden, på strømper som er strikket i ubleket ullgarn. De er strikket i rett - og vrangstrikk, med ujevn antall rette og vrange masker. Til bunaden brukes også mønsterstrikkede strømper. Til langbuksa brukes gjerne vanlige svarte strømper. Flerfargede ,smettede strømpebånd knytes øverst rundt strømpene.
HODEPLAGG OG HALSTØRKLE: På hodet bruker man en hatt med rund pull eller en kollue,kølleluve. Tradisjonelt ble også strikkelue brukt. Et farget silketørkle knytes utenpå skjortekragen.
METALL: En skjortering, krusering, eller halsknapp i sølv, med eller uten anheng, brukes i halslinningen og på ermene brukes mansjettknapper i sølv. Det finnes flere sølvsmeder som viderefører det tradisjonelle håndverket, og ulike typer draksmykker i tradisjonell stil fra Valdres er dermed i handelen.
Valdresbunad Valdresbunad Valdresbunad Valdresbunad
De andre populære bunadene

DB query error.
Please try later.