Ofotbunad
Pris kr 23999 ,-
inkl. bunad med skjorte, forkle, sjal og veske. Sølv kommer i tillegg.
Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad
Ofotbunaden er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk i Ofoten.
Det er broderimotivene og inspirasjon fra enkelte klesplagg som knytter bunaden til stedet. Bunaden er utarbeidet av Petra Øyen Moen, og kom i produksjon i 1989.
Stakken er i sort eller blått ullstoff.
Vest lages i gult eller rødt damasklignende stoff, eller i samme stoffet som skjørt . Det festes foran med tre par sølvhekter.
Forkle, lomme, sjal og lue har broderi. Broderiene på bunaden tar utgangspunkt i Ofotens flora og bølgeborden på et gammelt kirkeforkle.
Skjorten er i hvitt lin eller bomull og har heklede mansjetter, krage og bryststykke. Heklinga av lingarn danner et sikksakkmønster.
Understakken er rød.
Kep er i sort  lik ullstoffet i stakken og med rødt for lik understakken.
Det er utarbeidet egen sølv til bunaden.
Det var først i 1975 den vakre Ofotbunaden ble utformet av Petra Øyen Moen. Hun arbeidet hardt for å lete fram gamle klær fra områdene rund Ofotfjorden,nettop fordi det skulle finnes en spesiell Ofotbunad som er knyttet til kun dette området. Det som gjør denne bunaden spesiell, er at noen av detaljene hun klarte å finne er over 300 år gammel.
På den nyskapte Ofotbunaden er kornaks tatt med som et dekorativt element.Alle detaljne har en historisk mening bak seg.For eksempel de gule aksene lyser vakert opp på fangkledet,men er også ment å minne oss om at korndyrkning var en viktig del av jordbruket i Ofoten en gang. Når man bærer denne bunaden bærer man også historien til Ofoten.
LIVET lages enten i gult, damasklignende stoff i viskosw, eller svart ullstoff, foret med bomullstoff, og det festes foran med tre par sølvhekter. Kun gifte kvinner får bruke det svarte livet. Nedenfor midjen er livet delt opp i firkantede tunger som på det svarte livet er kantet med en rød, fingerheklet kant.
Mønsteret til livet er inspirert av en gyllen vest som opprinnelig hadde tilhørt fru Krogh i Havnes i Kjeldeboth.
STAKKEN syes i svart ullstoff og er foldelagt. Nederst på stakken er det en rød, fingerheklet bord. Stakken som er utgangspunkt for bunadstakken er fra Melkedalen i Ballangen. Den var av svart, hjemmevevd toskafttøy og hadde en rød fingerheklet ullbord nederst.
SKJORTA syes av hvitt lin og har heklet mansjetter ,  krage og bryststykke. Heklinga av lingarn danner et sikksakkmønster. Skjorta lukkes i halsen med ei sølje, ermene med mansjettknapper i sølv. Ei sølje med anheng festes på det heklede bryststykket.
FORKLEET er i tynt toskafts ullstoff og er brodert med gule, vertikale linjer, blomsterbroderier og en spesielt bølgebord nederst. Plagget festes til stakken med små, svarte knapper.
LOMME: Bunaden har en  fast montert, brodert lomme på høyre side av stakken. Tidligere har slikke lommer i kvinnestakken vært gjemt i en fold. Det er ikke funnet belegg for bruk løslommer med lommelås i dette område.
Hodeplagg: Lua som hører til bunaden, syes  i to ulike utgaver. Ugifte kvinner har ei lue i det samme gylne stoffet som livet, mens gifte kvinner bruker ei svart lue med broderier bakpå. Lua har rynket pull og et glatt pannestikke som ender i en sløyfe bak.
Sjalet som bæres uten på bunaden har det samme blomsterbroderiene som forkleet. Men sjalet er samtidig vendbart, slik at den svarte siden kan vendes ut i sorg eller ved gravferd. Stoffet som brukes, er tynt toskafts ullstoff. Sjalet har frynser nederst og festes til livet med sølvhekter.
Kepen syes i det samme svarte stoffet som stakken, og er foret med rødt bomullstoff. Kepen har ingen broderier , men har en rød , fingerheklet kant rund hele kepen. Den når ned til kneet og har en høy, rund krage.Kepen lukkes med to par sølvhekler av samme utførelse og form som på livet.

Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad Ofotbunad
De andre populære bunadene

DB query error.
Please try later.