Lundebybunad
Pris kr 23.500,-
inkl bunad med nuperelleskjorte og veske. Sølv kommer i tillegg.
Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad
Lundebydrakta forhandles i dag både på Kongsvinger, i Oslo og på Gjøvik.
Bunaden blir regnet for å høre hjemme både i Vest-Oppland og Solør-Odal.
Bunaden er komponert av kunstmaleren Alf Lundeby.
ALF LUNDEBY HADDE RØTTENE sine i Våler i Solør. Han var kunstmaler, men også bunadskaper. Til femtiårsdagen til ei venninne på Lillehammer lagde han en bunad som presang. Bunaden hadde fasong som en livkjole slik en kjenner den fra folkedraktene flere steder på Østlandet på 1800-tallet - og broderi med stilisert blomstermotiv, slik folkedraktene i Gudbrandsdalen hadde det på slutten av 1700-tallet. Bunaden var komponert rundt 1930, og selv om det kanskje aldri var Alf Lundebys mening at bunaden skulle komme i pro­duksjon, ble det snart en populær bunad - både i Solør-Odal og i Oppland. Bunaden ble lagd i blått eller svart ullstoff, men under andre verdenskrig var det dårlig tilgang på farget ullstoff, og som en kriseløsning broderte en på ufarget hvitt ullstoff. Dette gjaldt flere bunader, som for eksempel Graffer-bunaden fra Gudbrandsdalen. Når det gjelder Lundebybunaden, har en i nyere tid tatt opp igjen produksjonen av hvite bunader. I og med at bunaden er skapt av en kunstner, med inspirasjon fra folkedrakter i et nabodistrikt, har bunaden ingenting felles med hvordan folkedraktene i Solør-Odal eller Vest-Oppland så ut.
En bunad som har vært i bruk fra 1930-tallet og til i dag, og som ikke bygger på tradisjonell draktskikk, blir av mange regnet for å ha en friere stilling enn andre bunader. De fleste brukerne har valgt bunaden ut fra personlig smak, og bruker den som alternativ til annen festkjole. I tillegg ligger det for mange sterk betydning i at de har brodert bunaden selv, eller kjen­ner han eller hun som har brodert bunaden.
DRAKTDELER
livkjole: Livkjolen lages i svart, blått eller hvitt klede. Livet er ettersittende og har lukking med skjulte hekter framme. Stakken er foldelagt, med brei midtfold og motfblder bak. Både stakk og liv har rokokkoinspirert broderi med stilisert blomster-motiv i to sjatteringer av lyserødt, grønt og gult. Nederst på stakken er det et gittermotiv som slynger seg som en bord. Broderiet er likt på den svarte og den blå varianten, mens den hvite har litt iwikende farger.
skjorte : Det er ikke utarbeidet egen skjorte til bunåden. Mange bruker ei hvit bomullsskjorte med nuperellekant på hals- og ermelinninger. Skjorta er rynket i halsåpningen og har splitt framme. Til den hvite varianten brukes det som alternativ ei ecru-farget skjorte i råsilke.
hodeplagg: Lua er ei pullue med halvmåneformet bakstykke og glatt pannestykke. Lua har samme broderi som livkjolen, og er rynket med løpegang og strikk i nakken.
lomme: Løslomma har samme broderi som liv­kjolen og lås i messing eller sølv. Fasongen er inspirert av broderte lommer fra 1800-tallet i Gudbrandsdalen.
trøye : Det blir brukt ei trøye med samme fasong som noen av de broderte bunadene i Gudbrandsdalen.
strømper: Det er ikke utarbeidet egne strompe til bunaden. Mange bruker tette svarte strømper den svarte bunaden, svarte eller grå til den blå. og hvite til den hvite.
metall: Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunads­men mange bruker søljer som er lagd i stil med søl-jer produsert hos David Andersen og Tostrup i Oslo tidlig på 1900-tallet. Fellesnevneren er at de er masse produsert, støpt som imitasjoner av filigranssølv.

Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad Lundebybunad
De andre populære bunadene

DB query error.
Please try later.