Lofotbunad
Pris kr 27.000,-
inkl. bunad med skjorte, veske . Sølv kommer i tillegg.
Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad
LOFOTbunaden ble påbegynt i 1940 av lærerinne Arnolda Dahl, som i samarbeid med bunadnemnda i Hol også utarbeidet den. Bunaden var ferdig i 1948. Utformingen av stakken bygger på studier av skifter fra kvinnedødsbo i perioden 1734-1739. Kildematerialet ble utlånt fra statsarkivet. I tillegg ble det brukt gamle fotografier som bakgrunnsmateriale. Blomsterbroderiene nederst på stakken ble utarbeidet av Edvarda Lie, kunstmaler fra Lofoten. Hun brukte naturen i Lofoten som inspirasjon til utarbeidelsen av disse broderiene. Lofotbunaden leveres i én farge. Med unntak av skjorta er alle plaggdeler i mørkeblått ullstoff. Skjorta er i hvit lin (skal ikke være for fintrådet) med hvitsømsbroderi på linningene.

LIVET er i mørkeblått ullstoff med en  «tittekant» i rustrødt langs den firkantede halsutskjæringen og rundt ermeåpningene. Det knappes foran med seks sølvknapper. Livet utformet etter et snittmønster av ei gammel skjøtliv-trøye. Det er innsvinget og tettsittende. Kappen nedenfor midjen har to folder bak. Blomsterbroderier pynter livet både foran og bak. Mønsteret til livet har utgangspunkt i ei gammel skjøtelivstrøye fra begynnelsen av 1800-tallet, men er ikke en kopi.
STAKK: Stakken syes i mørkeblått ullstoff med en rustrød kant nederst. Stakken når ned til anklene, og har rynker bak og folder foran. En brei blomsterbord er brodert nederst rundt hele stakken.
SKJORTE: Skjorta er i hvitt lin og har en høy, stående krage. Mønsteret  har utgangspunkt i mønster av gamle mannsskjorter. Det er hvitsømbroderier på linningene. Broderimønsteret som brukes, ble utarbeidet av Arnolda Dahl. Skjorta lukkes med ei hjertesølje med anheng i filigransarbeid i halslinninga og mansjettknapper på armene.
LØSLOMME: Til bunaden hører en rund løslomme i mørkeblått ullstoff med blomsterbroderier og sølvfarget lås. Låsen hektes på livets venstre side.
HODEPLAGG: Til bunaden hører ei hette eller lue-huve-i mørkeblått ullstoff føret med mørkeblått bomullsstoff . Lua har glatt pannestykke og rynket pull,og den har blomsterbroderier på pannestykket og bak  på pullen.Pannestykket  er kantet med en  smal ,rød kant.Originalen var ei gammel pande-stykkehuve funnet i Borge i Vestvågøy,men bunadlua er ikke en nøyaktig kopi.
LUA er utformet etter ei gammel «pandestykkehuve» med slett pannestykke og rynket pull. Den har knytebånd i rips.
CAPE: Britt Sandnes Pedersen har utarbeidet en halvlang kep til bunaden.Kepen ble godkjent av den lokale bunadnemnda i 1986.Den lages i det samme mørkeblå ullstoffet  som resten av bunaden og har en rustrød kant nederst .Føret i kepen er også rustrødt.Kepen festes med ei sølvhekte øverst.Mønsteret er inspirert av gamle kjerringkåper fra 1600-1700-tallet.
Som YTTERPLAGG brukes en cape i samme stoff som bunaden, med rustrødt fôr i samme farge som kantene på bunaden. Strømpene er svarte eller hvite.Svarte,grå eller hvite strømper brukes til.
METALL:  Alt sølvet ble også specielt utformet  til Lofotbunaden.De inngraverte blomstene er hentet fra bunadens broderier.Sølvet består av:hjertesølje i filigransarbeid,knaper til livet,mansjettknapper,hekte til kepen og lommelås i sølv eller nysølv.
Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad
De andre populære bunadene

DB query error.
Please try later.