Gudbransdals festbunad
Pris kr 26.000,-
inkl. bunad med skjorte, veske og stoffbelte. Sølv kommer i tillegg.
Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad Gudbransdals festbunad
Det første utkastet til bunaden hadde grønt liv og blå stakk i ullstoff. Broderiet var både på livet og på et svart stoffstykke nederst på stakken,og i tillegg var det broderi på forkleet. Så ble bunaden i en periode bare lagd i samme stoff i stakk og liv,og mange ble lagd uten forkle, men med broderi oppover stakken i stedet. I dag eksisterer de ulike variantene side om side,og alle er i produksjon .Anna og Aksel Waldemar Johannesen og Heimen i Oslo fikk stor påvirkning på bunadutvlikninga i første del av 1900-tallet.Det var mange som vendte seg til Heimen for å få hjelp med påtegning av mønster og utvikling av broderte bunader.Arbeidet skjedde i Hulda Garborgs ånd;en ønsket å videreføre det ypperste av norsk prydsøm ved bruke ullgarnsbroderi på ullstoff i bunadene. Den stakken som var inspirasjonskilde til bunaden, har også vært utgangspunkt for en annen bunad fra Guldbrandsalen. Det er den såkalte Kvinnebunad fra Gudbrandsdalen, som Den norske husflidsforening i Oslo sto for på 1950-tallet.Ettersom bunaden har vært i produksjon så lenge,og det har vært mange ulike produsenter gjennom tida,har useendet variert en del.En periode under og rett etter andre verdenskrig var det vanskelig å fåtak i farget ullstoff ,og flere bunader ble derfor brodert på hvitt stoff. Dette ble sett på som en kriseløsning, men det har også blitt brodert hvite bunader i seinere tid. Heimen Husflid i Oslo har de siste åra gått tilbake til utgangspunktet for bunaden,og lager den i dag i de opprinnelige fargene med grønt liv og blå stakk, i tillegg til de farge og broderivariantene som har kommet til seinere.
DRAKTDELER

LIVKJOLE: Bunaden har livkjole med samme fasong som de tradisjonelle livkjolene fra Gudbrandsdalen. De har et djupt utringet liv med nokså smale seler og fastsydd stakk.Stakken er foldelagt med brei midfold og resten fordelt bakover.Stakken som var utgangspunkt for bunaden,er en stakk med preg av 1700-tallets rokokkomote og ble antagelig brukt med løst skjøteliv eller trøye til.Den tilhører samme draktskikk som den broderte stakken fra Graffer.Heimen fører i dag en bunad med grønt liv og blå stakk,med flerfarget broderi foran og bak på livet og en bord nederst på stakken.I tilleg fører flere produsenter bunaden med samme stoff i liv og stakk,svart eller blått.Alle har broderi foran og bak på livet,med noen har i tillegg broderi oppover stakken.På de sistnevnte ikke forkle.
LØSLOMME:Det er lagd ei løslomme til bunaden,i samme materiale og farge som stakken,med et broderielement fra denne midt foran.Lomma lukkes med metallås og henges i overgangen mellom liv og stakk.Til bunaden med grønt liv og blå stakk er det ikke lomme.
SKJORTE:Den samme skikken for skjortebruk følges til denne bunaden som til de andre livkjolene fra Gudbrandsdalen;det brukes enten ei hvit bomullsskjorte med nuperellekanter på halskrage og håndlinninger,eller ei tilsvarende skjorte med enkelt broderi og taggekant eller trådtunger.Skjorta kan også være i lin.Skjortekragen brettes ned.Heimen Husfliden har også utviklet to egne skjorter til bunaden,begge i hvitt lin med hvitsøm.Den første er kopi av ei gammel skjorte fra Gausdal;den eneste endringen på den nye skjorta er at kilen på skulderstykket er gjort litt større for å få bedre passform. Brodiert på hals,håndlinninger og skulderstykke er i kontursting,plattsøm,tungesting og grunnsøm.I tilleg er det trådtunger på halskrage og håndlinninger.Den andre skjorta er kopiert etter ei skjorte fraDovre som nå er i Maaihaugens samlinger.Det er broderi på halskrage,håndlinninger,splitten ved håndlinningene,skulderstykkene og foran ved halssplitten.Broderiert er utført i klostersøm,austmannarenning,vestmannarenning og enkelt utttrekkssøm,i tillegg til at det er trådtunger på halskrage og håndlinninger.
FORKLE:Til den opprinnelige utgaven av bunaden ble det brukt svart silkeforkle med en brodert bord nederst.Under andre verdenskrig ble det vanskelig å få tak i slikt stoff,og dermed oppsto varianten uten forkle,men med mer broderi på stakken,og forklær i ullstoff.Til Heimens variant med grønt liv brukes i dag svart silkeforkle.Til de andre variantene uten broderi oppover stakken brukes entensvart silkeforkle eller ullforkle,eller ullforkle i samme blåfarge som stakken.Forklærne er rynket til ei linning i livet,og knytes med sløyfe midt bak.
HODEPLAGG:Det ble komponert ei lue i svart silke til bunaden.Denne har utgangspunkt i ei bevart pull-lue fra Lom .men er ikke en direkte kopi.Silkelua er videreført i bunaden med grønt liv i dag,mens de andre variantene har lua av samme stoff som livkjolen.
YTTERPLAGG:Til de andre livkjolene fra Gudbrandsdalen brukes ei trøye med samme fasong som den såkalte vidermtrøya.Denne har ettersittende bol og vide ermer,som er foldelagt til håndlinningene.Trøya lages i samme farge og materiale som stakken eller i svart klede uansett farge på staken.Som alternativbrukes også en kep i samme stoff som livkjolen.
UNDERSTAKK OG STRØMPER:Det er ikke bestemt noe særskilt om understakk,men det anbefales å bruke en i stødig materiale som gir vidde til stakken.Det brukes tette,svarte strømper.
De andre populære bunadene

DB query error.
Please try later.